A | B | C | D | E | F | G | H | CH | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | V | W | Z

Slovensko - Průvodce

Slovenské jídlo je velmi podobné tomu, na jaké jsme zvyklí u nás. Možná proto je mezi Čechy slovenská kuchyně tak oblíbená. Nejenže jsou slovenské pokrmy dobře známé, ale některá jídla a ingredience jsou dostupné i u nás. Asi nejznámější jsou legendární halušky s brynzou – knedlíčky z bramborového těsta s ovčím sýrem. Ty se považují za národní jídlo. Vypěstuj si sám, Na Slovensku nezhubnete, Krajové speciality, Sýry, Maso, Dezerty a malá slaná jídla, Nápoje

Slovenská kuchyně je ale mnohem bohatší. Byla ovlivněna českou, moravskou, německou, rakouskou a zejména maďarskou kuchyní. Proto jsou některá jídla překvapivě pálivá – ochutnejte třeba perkelt.

Vypěstuj si sám

Tradiční slovenská kuchyně využívala suroviny dostupné v dané lokalitě. Často používané jsou tak houby, zelí, ovčí a kravské mléko. Nejoblíbenější surovinou jsou ale brambory, které jsou základem mnoha vynikajících jídel včetně halušek. Na ty nefalšované doporučujeme zajet si na Slovensko – v České republice přece jen nejsou tak dobré. Příprava halušek ze sáčku se považuje za ryzí barbarství.

Strava bývala vždy spíše chudší s převahou bezmasých jídel, jako jsou halušky s brynzou, zelím, tvarohem, nebo pirohy plněné tvarohem, marmeládou, ovocem a posypané mletým mákem či ořechy, rezance s mákem a tvarohem, nebo různé kaše a syté polévky - proslavená je třeba kapustnica. Život byl tvrdý a lidé jedli to, co si mohli sami vypěstovat na svých políčcích – brambory, zelí, hrách a fazole.

Sváteční jídla obsahovala i maso. Nejčastěji to bylo maso skopové a jehněčí, vepřové a drůbeží. Další oblíbenou surovinou bylo ovčí mléko, ze kterého se vyráběla pestrá škála jídel – podmáslí, tvaroh, smetana a sýry. Tradiční přílohou je bílý chléb, který je zvykem nabízet k mnoha jídlům.

Na Slovensku nezhubnete

I když jsou slovenská jídla velice chutná, nejsou příliš zdravá - v tom se podobají české kuchyni. Velice oblíbená jsou typická novodobá hospodská jídla – smažený řízek, hranolky a sladké nápoje. I Slováci mají velice rádi uzeniny a sami dělají úžasné čabajky. Pro kuchyni je typické použití masa, zejména vepřového, a kmínu, který je doslova všudypřítomný. Jídla se nejčastěji ochucují také paprikou, pepřem, majoránkou, samozřejmě nechybí ani cibule a česnek.

Krajové speciality

Za specialitami můžete zamířit do typické slovenské koliby, která nabízí nejen národní pokrmy, ale hlavně charakteristickou atmosféru. Zde na vás dýchne to pravé Slovensko. Ceny jsou podobné těm českým, dávejte si ale pozor na velká turistická centra, kde bývají vyhnané velkou poptávkou. Nejvíc si pochutnáte na krajových specialitách, například na skopovém mase připravovaném v tatranském podhůří. Zkuste také skalický trdelník, zvolenskou údenú pečenku, horniacke údené mäso, šarišské placky, soľnohradské halušky, revúcke guľky so soľou, spišské pirohy, liptovské droby, tatranskú sviečkovicu, živánsků pečenu nebo škvarkové pagáče.

Sýry

Sýr je opravdu základ slovenské kuchyně. Nejslavnější je brynza, která je součástí slovenského gastronomického dědictví. Je to přírodní sýr s dlouholetou tradicí, který se vyrábí z hrudkovitého sýru z ovčího mléka, nebo ze směsi sýrů z ovčího a kravského mléka. Její barva je bílá, spíše do žluta. Obsahuje mnoho užitečných mikroorganismů a vyznačuje se lahodnou chutí i vůní po ovčím sýru. Pravou slovenskou brynzu smí v Evropské unii vyrábět jen Slovensko.

Oštěpok je uzený pařený sýr žlutavé barvy a jemné chuti vyráběný ve tvaru šišek, původem ze severního Slovenska. Oštěpok se dá použít i na zapékání či smažení. Obvykle se ale jeho použití omezuje jen na sýrové mísy a saláty.

Parenica je další sýrová specialita s dlouhou historií. Na její výrobu se používá syrové mléko. Existuje varianta uzená a neuzená. Sýr je typický svým tvarem stočeného pásku.

Dalším pařeným sýrem je korbáčik, který se vyrábí ve tvaru zapletených copů z tenkých pramínků.

Maso

Maso je základem mnoha pokrmů. Nabídkou restaurací budou asi zklamáni vegetariáni, protože maso je součástí skoro každého tradičního jídla. Především je oblíbené maso vepřové, hovězí a drůbež. Nabídku zpestřuje také zvěřina, která je lehce dostupná po celý rok. Jehněčí maso není v současnosti moc populární.

Příkladem masového jídla je živánka - vepřové maso s cibulí, klobásou, slaninou a brambory. Nepohrdněte ale ani tradičními jitrnicemi.

Dezerty a malá slaná jídla

Ze sladkých jídel doporučujeme rýžový nákyp, ořechovník, makovník, laskonky, trotle, medovníky, žemlovku a medvedie labky nebo vynikající pařené, respektive vařené plněné buchty. Zkuste i mačacie oči – sladkost připomínající tvarem kočičí oči.

Přikousnout si můžete i vynikající slané pochoutky - brynzové pirohy, rezance s tvarohem a slaninou, granadýr nebo bramborové placky – haruľa.

Nápoje

Stejně jako v České republice, i na Slovensku je velice oblíbeným alkoholickým nápojem pivo. Nejznámějšími a zároveň kvalitními značkami jsou Zlatý bažant, Šariš a Smädný Mních. Výtečné je rovněž slovenské víno z vinic v Malých Karpatech – například suché bílé víno Furmint.

Chcete-li vyzkoušet něco silnějšího, ochutnejte spišskou borovičku vyráběnou z plodů jalovce, bylinný likér Demänovka podobný naší Becherovce nebo pravou slovenskou švestkovou slivovici.

Z nealkoholických nápojů zkuste z mléka vyráběnou žinčicu.

Poslední editace textu: 9.6.2011 12:11
Další informace

Konvertor měn

 
Zdroj: penize.cz
REKLAMA